Cele trei ingrediente folosite în compoziţia Lepicol provin din surse naturale. Nici unul dintre ingrediente nu este absorbit în sânge și nu are efecte secundare. Numeroase studii de specialitate recomandă administrarea concomitentă a celor trei ingrediente, efectul lor combinat asupra menţinerii sănătăţii colonului fiind superior administrării lor separate.

Culturile probiotice

Primul set de ingrediente la care voi face referire sunt cele cinci culturi probiotice distincte incluse în formula Lepicol. Sunt în mod comun cunoscute ca “bacterii prietenoase” care populează tractul digestiv. Există miliarde de asemenea “bacterii prietenoase” care sunt cruciale pentru sănătatea ta!

În fapt, mai mult de 10.000 de studii din întreaga lume vin să confirme faptul că aceste miliarde de “bacterii prietenoase” sunt foarte importante pentru sănătatea colonului tău. Ideea este că, aceste culturi nu trebuie să se epuizeze.

Sunt foarte multe “specii” diferite ale acestor tipuri de bacterii “bune” şi este general acceptat faptul că pentru un tranzit intestinal bun colonul tău are nevoie prezenţa lor. Ca în multe alte domenii ale vieţii în care trebuie menţinut un anumit echilibru şi funcţionarea colonului tău trebuie să fie echilibrată. Şi în flora colonului sănătos există bacterii “rele”, însă acestea nu vor produce nici un efect negativ atâta vreme cât bacteriile “bune” sunt mai multe numeric decât cele rele. Estimările specialiştilor sugerează că într-un colon sănătos bacteriile “rele” nu trebuie să depăşească numeric 15% din total.

Aceste bacterii bune reprezintă baza unei flore echilibrate şi diversificate şi au ca efect combaterea simptomelor constipaţiei şi diareei în egală măsură. Dacă prezinţi simptome ale unui dezechilibru în funcţionarea normală a tractului digestiv, este foarte probabil ca nivelul bacteriilor “prietenoase” prezente în flora colonului să fie scăzut.

Există mai mulţi factori care contribuie la epuizarea nivelului optim de bacterii “prietenoase” prezente în flora colonului tău. Antibioticele reprezintă una dintre principalele cauze, la fel ca şi apa clorinată (de la robinet), excesul de alcool, steroizii, intoleranţele alimentare, drojdiile în exces şi folosirea îndelungată a antiinflamatoriilor nesteroidiene. Stresul, de asemenea, poate juca un rol important. Aşadar, sunt multe feluri în care bacteriile “prietenoase” pot fi atacate.

Este un fapt dovedit că persoanele care suferă de constipaţie şi/sau diaree prezintă un nivel foarte scăzut de bacterii „bune”. Vestea bună este că daca găsim un mod de a redresa balanţa dintre bacteriile „bune” şi cele „rele” prezente în flora colonului, atunci simptomele se pot diminua semnificativ. Blocajul vine însă din faptul că nu este întotdeauna simplu şi suficient să creştem nivelul acestor bacterii “prietenoase”prin consumarea bio-iaurturilor sau a suplimentelor cu probiotice. Motivul îl reprezintă modul în care se comportă aceste “bacterii prietenoase” în flora colonului.

Pentru început, aceste bacterii “bune” trebuie să aibă un mediu stabil, o floră echilibrată, pentru a supravieţui şi a performa optim. Asta înseamnă scaune bine formate şi suficient hidratate. Acest lucru presupune ca bacteriile “bune” să fie reţinute pe peretele colonului, iar bacteriile “rele” să fie înglobate şi eliminate odată cu materiile fecale.

Dacă peretele colonului nu prezintă breşe în coloniile de bacterii “bune”, atacul bacteriilor “rele”, care ar putea produce diverse infecţii, este complet ineficient. Dacă acest echilibru se clatină şi persoana prezintă diaree, adică mai mult de 3 scaune lichide sub forma unor pierderi de materii fecale, atunci putem considera că suplimentarea prin administrare orală cu probiotice devine ineficientă. Se pot produce breşe în coloniile de bacterii “bune”, acestea putând fi eliminate odată cu pierderile de materii fecale sub formă lichidă, favorizând înmulțirea bacteriilor “rele” care vin să “umple” golurile şi să creeze un avantaj numeric de partea lor”.

Populaţiile de bacterii “prietenoase” se pot epuiza şi dacă tranzitul intestinal este prea lent, aceasta însemnând că flora colonului este neechilibrată, iar dezechilibrul hidric poate determina bacteriile “rele” să se înmulţească. Acesta este motivul pentru care am inclus un număr mare de bacterii “prietenoase” în formula Lepicol. Răspunsul complet nu este reprezentat doar de adăugarea mai multor bacterii “prietenoase”. Trebuie să ne asigurăm şi că există un mediu propice pentru proliferarea acestor probiotice.

Suntem capabili să generăm acest mediu cu ajutorul unor fibre cu structură unică. Prima este o fibră specială cunoscută sub denumirea de inulină care ajută la protejarea şi hrănirea bacteriilor “bune” existente deja în colon. Acest nutrient este vital pentru sănătatea oricărui colon şi va fi detaliat în continuare.

Inulina

Inulina poate fi găsită în multe tipuri de legume. Cele mai mari concentraţii se găsesc în anghinare, praz, ceapă, broccoli, varză şi cicoare. Inulina este foarte importantă pentru sănătatea colonului dumneavoastră pe termen lung, de aceea este de preferat să consumaţi legume. În fapt strămoşii noştri erau mari consumatori de inulină pe care şi-o procurau din agave (o specie de Aloe).

Inulina este o fibră care, odată consumată, trece nedigerată prin tractul digestiv până în colon. Desigur, nu este nimic remarcabil legat de acest aspect, pentru că fibrele asta fac în mod obişnuit. Însă, odată ajunsă în colon inulina începe să aibă un comportament remarcabil – hrăneşte bacteriile deja existente.

Studiile arată că prin ingerarea a doar 5 grame de inulină creşte nivelul de bifidobacter (una dintre cele mai importante bacterii “prietenoase”) cu până la de 5 ori mai mult! Inulina poate fi un element vital în menţinerea echilibrului florei bacteriene la pacienţii cu afecţiuni inflamatorii ale colonului.

Desigur că procurarea zilnică a 5 grame de inulină poate fi dificilă, însemnând să ingeraţi cantităţi foarte mari de legume. Acesta este motivul pentru care am introdus inulina în formula Lepicol. Inulina din compoziţia Lepicol este extrasă din cicoare.

Remarcabil este şi faptul că inulina sub formă de pulbere este o structură stabilă chimic. Odată ingerată, poţi fi sigur că merge direct în colon unde ajută la creșterea numărului probioticelor.

Poţi spune acelaşi lucru despre toate probioticele pe care ai putea opta să ţi le procuri din iaurt sau alte suplimente alimentare. Însă probioticele administrate în acest fel pot fi distruse de aciditatea sucului gastric până ajung în colon.

De aceea este mult mai eficient să combinăm inulina cu probioticele – se ajută reciproc. Întotdeauna de-a lungul timpului s-au dovedit mai eficace luate împreună decât separat. Sinergia dintre probiotice şi inulină este dată de faptul că inulina reprezintă suportul nutritiv pentru dezvoltarea bacteriilor.

Un studiu recent al Universităţii din Dundee a evidenţiat faptul că folosirea pe termen scurt a terapiei combinate de inulină cu probiotice în cazurile de colite ulceroase a avut ca efect creşterea nivelului de bifidobacterii, fapt care a schimbat întregul tablou clinic al pacienţilor cu inflamaţii cronice care au primit această terapie. Este unul din principalele motive pentru care în orice produs în care folosesc probiotice includ şi inulina.

Aşadar, prelungirea vieţii probioticelor folosind inulina este primul pas în echilibrarea florei colonului.

Al doilea pas este reprezentat de găsirea unui mod de optimizare a timpului de tranzit intestinal pentru ca probioticele să poată repopula colonul.

Fibrele de psyllium

Acestea sunt fibre naturale ale unor plante care cresc în India. Îmi place să afirm despre aceste plante că sunt “Rolls Royce-ul” fibrelor, acestea generând cele mai solubile fibre cunoscute vreodată.

Aceasta este calitatea care le face unice şi, din experienţa mea, sunt singurele fibre care pot ajuta la restabilirea echilibrului atât în cazurile de constipaţie cât şi de diaree.

În detaliu – când sunt amestecate fibrele de psyllium cu apă, acestea absorb de până la de 25 de ori greutatea lor. Ca rezultat se formează un gel moale de consistenţă vâscoasă. Acest gel are proprietatea de a curăţa delicat colonul şi a restabili echilibrul florei prin înglobarea bacteriilor “rele” şi eliminarea lor odată cu fecalele.

Multe alte formule pentru menţinerea echilibrului florei intestinale conţin fibre de psyllium combinate cu alte tipuri de fibre.Există însă unele tipuri de fibre care tind să fie prea abrazive, deci nerecomandate pentru cazurile cu diaree. De altfel, în cazuri de sensibilitate extremă a mucoaselor, fibrele sunt chiar contraindicate.

Psyllium, pe de altă parte, datorită gelului de consistenţă moale pe care îl formează în contact cu apa, trece prin sistemul digestiv şi îl curăţă mecanic la fel ca o bucată din piele de căprioară. Gelul este foarte fin şi eficient chiar şi în cazul celor mai sensibile intestine. Felul compact în care se formează acest gel, cu consistenţă omogenă, conduce la reţinerea excesului de apă în cazurile de diaree sau scaune moi.

(Datorită acțiunii sale delicate, Lepicol are o serie de alte efecte benefice! De exemplu, în Marea Britanie Lepicol este folosit de persoanele cu pungi de colostomie (“anus contra naturii”). Prin felul în care acţionează, Lepicol ajută la captarea apei în exces, facilitând în felul acesta folosirea pungilor de colostomie.)

Aşadar formarea gelului din fibre de psyllium şi apă previne constipaţia ajutând tranzitul intestinal. Datorită capacităţii mari de retenţie a apei, pe parcursul traversării tubului digestiv, gelul format ajută la menţinerea hidratării optime şi nu permite deshidratarea materiilor fecale în colon. Astfel, scaunele dumneavoastră vor fi hidratate şi mai uşor de evacuat.

În acest fel, ingredientele din compoziţia Lepicol – fibrele de psyllium, inulina şi probioticele – au acţiune sinergică şi ajută la reglarea tranzitului intestinal, chiar dacă acesta este prea lent sau dimpotrivă, prea accelerat.